Konsumentartiklar

Flyg Maldiverna

Var köper man biljetten?

Hur bokar man flygbiljett på bästa sätt? Var finns billigaste sistaminutenresorna? Måste man vaccinera sig? Det är frågor jag ofta får. Jag har skrivit massor av konsumentartiklar om vad man ska tänka på innan man reser och på själva resan. Här är länkar till några.

Tågguide. Alltfler vill semestra på räls, men många tycker det är komplicerat att planera och boka. Jag har skrivit två guider med massor av tips. I Senioren 3/2019 finns prisexempel för de som är 60+ och på Gazzine har jag angett ordinarie priser.

Flygnyheter. En massa nya nonstopflyg startar i Sverige inför sommaren 2017. Jag skrev en lista till Allt om Resor i maj 2017. Redan i april ligger den ute på Alltomresor.se.

Jobbiga djur. Naturexperten Bent Christensen berättar om maneter, spindlar och tolv andra djur som man kanske gärna slipper när man är ute och reser. Detta är en längre version av en lista på både ofarliga och farliga djur man vill slippa på resan som först publicerades i decembernumret av Allt om Resor 2016.

mexiko_7578Vad är all inclusive? Jag svarar på denna och andra frågor om den omdiskuterade resformen i en artikel från december 2016 på Alltomresor.se. Samma artikel publicerades sedan i Allt om Resors printupplaga i september 2017, då tyvärr utan mina tips på hur man kan semestra lite mer etiskt på all inclusive.

Lågprisflyg. Arlanda är Sveriges största lågprisflygplats. Under vinterhalvåret 2016–17 startar en rad nya budgetlinjer därifrån. Jag skrev om destinationerna dit man kan flyga billigt i Allt om Resor november 2016.

Zika i Europa. Forskare i Umeå varnar för att zikaviruset kan sprida sig till Europa under sommaren. Jag pratar med forskningsledaren Joacim Rocklöv om risken att smittas av zika under semestern i denna artikel från Alltomresor.se i juni 2016.

Split, Kroatien

Hundar på resa. Vågar man ta med hunden på resan? Och vill den verkligen hänga med? Läs mina 15 frågor och svar om att resa med hund som publicerades i Allt om Resor i februari 2016.

Rädsla för virus. Zikaviruset sprider sig till flera semesterländer och visar sig troligen ha samband med att barn föds med hjärnskadan mikrocefali. Här är 12 frågor och svar om zika som publicerades på Alltomresor.se den 28 januari 2016 och Zikaviruset – det gäller om du vill avboka resan 5 februari 2016. Några dagar senare tillät SAS gravida att boka om biljetter till drabbade länder.

Mauritius Ile aux CerfsBästa månaden för varje resmål. 2011 skrev jag om i vilka månader vädret är bäst i olika länder i Expressen. I januari 2016 dammade de av väderguiden för sommarmånaderna och la ut den igen. Guiden till bästa vintervädret ligger också kvar på Expressen.se men är lite svårare att hitta.

20 frågor. Hur blir man uppgraderad till businessklass? Vad betyder hotellstjärnorna? Hur vet jag om mitt resmål är säkert? Det är några de 20 frågor om resor som jag svarade på  i Allt om Resor i december 2015.

Så slipper du jetlag. Jag får tips om hur man sover bättre under och efter resan av professor Torbjörn Åkerstedt i den här artikeln om jetlag från Allt om resor i november 2015.

DollarVad ska jag ge i dricks? Man vill inte vara en snåljåp och inte heller ge för mycket. Och vad ska man göra om man inte ens hunnit växla pengar? Läs min dricksguide till över 20 länder från Allt om Resor i oktober 2015.

Dra ingen nitlott. Att hamna i klorna på en time share-försäljare är en mardröm för många. Konsument Europa varnar för skraplotter med vinst varje gång – där vinsten är ett besök med hjärntvättsförsäljning av andelslägenheter. Kolla min artikel om timeshare från Expressen.se i augusti 2015 hur du slipper bli lurad.

San SebastianSista minuten till solen – mitt i sommaren när det regnar i Sverige. Inte lätt att hitta en billig resa då. Men det går. Läs denna artikel på Expressen.se från den kalla sommaren 2015.

Bästa tipsen till en billigare resa. Det handlar inte bara om att hitta den billigaste biljetten. Man ska resa till rätt ställe också. Vid rätt tidpunkt. Bo och växla billigt. Och unna sig en lyxlunch hellre än en svindyr frukost eller middag. Mina tolv tips till den billigaste resan publicerades på Expressen.se i april 2015.

Test av flygsökmotorer. I början av 2015 provbokade jag flera resor på tio olika flygsökmotorer. Kolla vilken sökmotor som är bäst  mitt test i Allt om Resor från mars 2015! Läs också vilken resebyrå som la på en extra avgift utan förvarning.

De vann mot resebolagen. Jag gick igenom en massa reseärenden på Allmänna reklamationsnämnden (ARN). I den här listan från Expressen i mars 2015 finns några som fått stå ut med myror i stugan, kräksjuka eller hamnat på ett hotell utan den utlovade poolen – och fått rätt mot resebolaget.

Vanliga misstag. En av mina mest lästa artiklar på Expressen.se var listan på 13 misstag man lätt gör när man bokar resa, som publicerades i februari 2015. Rubriken ligger kvar på samma webbadress men är numera rewritad med ny byline. Här är originalet, men nedbantad till tolv tips i Expressen på papper 21 mars 2015.

MalaroneVaccination är viktig på många resor, men ofta klarar man sig utan. Grundtipset är att vaccinera sig mot hepatit och se till att grundskyddet är intakt. Läs mer i min vaccinationsguide som publicerades i Allt om Resor i november 2014. Här är sjukdomarna som man kan behöva vaccinera sig mot.

Share