Kroatien

IMG_6602 (kopia)

Många tror att Dubrovniks huvudgata Stradun är belagd med marmor. Men det är kalksten, blankpolerad av fötter (och händer) i århundraden.

Första gången jag var på resa i Kroatien var 2002. Sedan dess har jag återvänt många gånger. Rovinj, Poreč, Cres, Split, Hvar, Makarska, Dubrovnik… Jag har varit på en massa ställen längs kusten.

I maj 2017 kom min guidebok ”Mitt Kroatien – Istrien, Kvarner & Dalmatien” ut på Karavan förlag.

 

 

 

Läs mer under taggen Kroatien!

Lagom till premiären av den filmen ”Mamma Mia! Here we go again” i juli 2018 återpublicerade Aftonbladet Söndag mitt reportage om Vis, där filmen spelades in. Läs det här.

 

 

 

Kvarner är ett ofta förbisett område mellan mer kända Dalmatien och Istrien. I det här reportaget som publicerades i både Allt om Resor och Dagens Nyheter i maj 2018 besöker jag bland annat Opatija, Cres och Krk.

 

 

Det är ofta trångt i Dubrovnik. I den här artikeln från Allt om Resors augustinummer 2017 tipsar jag om hur man kan slippa den värsta trängseln.

 

 

 

Jag skrev om Istrien och ön Vis i två artiklar i Aftonbladet Resa 3/2017. Den om Istrien finns här, men bara för Aftonbladets pluskunder. Där besöker jag några bergsbyar och kollar in cykelleden Parenzana.

 

 

Jag tipsar om krogar, stränder, hotell och mycket mer på öarna Brač, Hvar, Vis, Korčula och Mljet i PDF-guiden ”Kroatiens öar” som kom ut i maj 2017 och kan laddas ned på Aftonbladet. Tyvärr bara för Pluskunder.

 

 

Jag pratar om min bok ”Mitt Kroatien” och om kroatiska öar och städer i podden ”Tur & Retur” i maj 2017. Vintillverkning på Korčula, nudiststrand på Cres och trängsel i Dubrovnik är några ämnen som kommer upp. Lyssna på podden här.

 

 

I den här listan som publicerades i Allt om Resor i april 2017 delar jag med mig av 15 av mina egna favoriter i Kroatien. Stranden Bačvice på bilden är en av dem. Den ligger i Split.

 

 

Kroatien är ett finfint land att öluffa i. Det skrev jag om i Dagens Nyheter i mars 2017. I reportaget besöker jag öarna Vis, Hvar, Korčula och Mljet. Artikeln är bara öppen för prenumeranter.

 

 

Split är Kroatiens näst största stad, men lite bortglömd som resmål i konkurrens med Dubrovnik. Många fortsätter direkt ut från Split till öar som Brač och Hvar. Men Split är värd en egen resa. Läs mer i mitt reportage som publicerades i Allt om Resor i februari 2017.

 

 

zadar-1075Zadar utsågs till Europas bästa destination 2016 av en sammanslutning av europeiska turistbyråer. Jag vet inte jag, men stadens självspelande havsorgel och regnbågsskimrande solhälsning är fascinerande sevärdheter. Läs mer om ”European best destination 2016” i mitt reportage från Allt om resors septembernummer 2016!

 

 

SibenikEn superresa kallas min tur till Šibenik och Brač i rubriken till denna artikel som först publicerades i juni 2016 i Allt om Resor. Jaja, det är inte jag som sätter rubrikerna, men okej då, man hinner med rätt mycket på en resa till dessa ganska olika resmål på varsin sida om Split.

 

 

Dubrovnik, KroatienTio badorter från Poreč i norr till Dubrovnik i söder. Nio av stränderna i denna lista publicerades först i Allt om Resor i maj 2015. Ett knappt år senare uppdaterade jag listan och la till ett ställe, ön Korčula så nu är det tio kroatiska badorter. Den publicerades i Expressen i april 2016.

 

 

Istrien har tillhört många länder, Österrike-Ungern, Italien, Jugoslavien och Kroatien bara under det senaste seklet. Särskilt Italien märks på restaurangerna. Mycket pasta – och tryffel. Läs om tryffelhunden Nera och mycket mer från min rundresa i Istrien här. Reportaget publicerades i Allt om Resor i maj 2015.

 

RovinjRovinj är en av mina favoritstäder. Jag var där på min första Kroatienresa 2002 och återvände 2014. Mycket var sig likt, men krogar och butiker var fler och hotellen utanför stan såg modernare ut. Man kunde fortfarande bada från klipporna utanför stadsmuren. Läs min artikel som publicerades i Expressen i april 2015 här.

 

IMG_6712 (kopia)Dubrovnik är kanske mer populär bland turister än vad som är bra för stan. Här kryllar det av besökare, särskilt när något kryssningsfartyg är på besök. De balla butikerna blir bara fler men det finns fortfarande plats för en klassisk barberare på shoppinggatan Od Puča. I alla fall när jag var där hösten 2012. Klicka här för att läsa min artikel som publicerades i Allt om Resor i augusti 2013.

IMG_5749Kroatien är som gjort för öluff med alla sina öar längs kusten. I den här artikeln från Allt om Resor i april 2013 kryssar jag med kapten Pave, hans besättning och skeppshunden Chip från Split till Hvar, Bol och Makarska.

Share