Eko reko Costa Rica

Arapapegojor käkar mandlar i Uvita, strax bredvid nationalparken Marino Ballena.

Man måste bara gilla Costa Rica. Landet har blivit känt som en ekodestination och miljöambitionerna märks på flera sätt när man reser runt i landet.

Jag och min man Torgny Göransson bussluffade i Centralamerika under vintern och våren 2018. När vi kom in i Costa Rica över gränsen från Panama såg vi skillnaden direkt. Bergen var inte kalhuggna utan täckta av tät regnskog. Det låg inget skräp längs vägarna. Och var vi än stannade så hade vi en nationalpark i närheten. Över en fjärdedel av landets yta är naturskyddad som nationalpark eller naturreservat.

Landet siktar på att vara koldioxidneutralt redan 2021. Det är bara två år dit, så det är väl tveksamt om det lyckas, men med el som kommer till 80 procent från vattenkraft ligger de bra till.

Ibland är det lätt att plåta kolibri. Café Colibri utanför naturreservatet Monteverde Cloudforest.

Costa Rica var också ett av de första länderna i världen som satsade på ekoturism. Redan 1997 började landets turistinstitut hållbarhetscertifiera hotell. I dag är cirka 250 hotell och andra turistboenden certifierade plus en mängd aktiviteter, krogar och transporter.

Till surfstranden Santa Teresa reser många svenskar.

Själva uppskattade vi särskilt att på ställe efter ställe kunna bo vid en strand med en nationalpark alldeles bredvid. Att titta på sengångare och papegojor på morgonen och bada på eftermiddagen är ingen dum kombo!

Jag och Torgny har skrivit en Costa Rica-guide som finns att ladda ner på Aftonbladet Plus (betallänk).

Sengångare i Uvita.
Share

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.