Semestra som förr i Kvarner

Strandpromenaden Lungomare har gått längs hela Opatija sedan dubbelmonarkins dagar.

Fler svenskar än någonsin lär resa till Kroatien i sommar. De flesta flyger till Split och tar sig därifrån till Makarskarivieran eller öarna Brač och Hvar.

 

Men det finns många fler områden att besöka. Ett av dem är Kvarner, märkligt förbisett av svenskar. Den gamla kurorten Opatija och öarna i Kvarnerbukten har en lång historia som semestermål. Hit reste dåtidens kungligheter och kändisar redan på 1800-talet.

Då hörde området till dubbelmonarkin Österrike-Ungern. Sedan dess har gränsen till Italien gått genom Kvarner innan det blev jugoslaviskt och sedan kroatiskt. Den brokiga historien märks på krogarna. Inte bara på menyn utan också på att servitörerna utan att blinka växlar mellan kroatiska, tyska, italienska och numera även engelska.

Närheten till Centraleuropa och Italien innebär också att besökarna ofta kommer därifrån. Man hör tyska pratas överallt men sällan engelska eller svenska.

Jag har skrivit ett reportage om Kvarner som publicerades i Allt om Resor i maj 2018. Samma knäck gick sedan även i bland annat Dagens Nyheter. Det är så det fungerar i dag när tidningarna inte längre har råd att publicera egna artiklar.

Reportaget i Allt om Resor finns här. Dagens Nyheter har låst knäcket bakom sin betalvägg, men är du prenumerant kan du läsa det här.

Opatija har många klassiska 1800-talshotell.

Stranden Srscica får man ha (nästan) för sig själv,

 

 

 

 

Share

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.