Sommarens bästa roadtrip går till Norrland

En vandring på Njulla i Abisko är lättare än många tror. Det går linbana upp.

För några veckor sedan kom jag hem från en maffig roadtrip genom nästan hela Norrland. Vi körde norrut i inlandet, vände i Abisko, sedan Tornedalen och söderut igen längs kusten.

Resan resulterade i en massa foton och en grej på Alltomresor.se. Jobbet är avsett att publiceras på nätet så formen är den som blivit alltmer dominerande där, i alla fall när det gäller resejournalistik, alltså en lista.

Listor är det som klickar och delas mest, men själv skulle jag hellre skriva ett reportage. En lista på elva tips i Norrland ger ju just elva tips men säger inget om varför man ska göra en roadtrip i Sveriges norra halva. Visst kan du flyga till exempelvis Kiruna, men när du färdas på vägarna får du en helt annan känsla för ditt resmål.

Vi körde genom skogar och samhällen, över älv efter älv, förbi Indalsbanans järnvägsövergångar, längs vackra älvdalar och på hemresan längs den betydligt mer tätbefolkade kusten.

Vi hade en fantastisk resa genom mäktig natur, badade bastu så ofta vi kunde och träffade en massa härliga människor, som de arga Kirunaborna som påpekade att deras stad rivs men att det inte finns en enda byggkran där den nya stan ska byggas, mannen som reste runt hela Sverige med sin husbil och placerade ut fågelholkar och så fick vi veta det mesta om hur smugglingen över Tornedalen gick till långt före EU.

Myggen och vädret då? Inga mygg och bra väder nästan hela tiden. Läs listan här.

Ännu mer om Norrland

Våren 2019 byggde jag ut listan till en rad korta reportage från resan. De ligger på featuresajten Gazzine.com. Läs mer om Norrlandsresan här!

Lilla Luleälven vid campingen Arctic Camp utanför Jokkmokk, ”efter-bastun-badplats”.

Vikingaskepp, trädet Yggdrasil och den åttabenta hästen Sleipner på nästan tusen år gamla Överhogdalstapeten på Jamtli i Östersund.

I Kukkolaforsen i Tornedalen fiskar man sik med håv

Hälsingehambon!

Men en dag såg det ut så här:

Share

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.