Medvetna turister väljer Kap Verde

Sal, Kap Verde

Stranden i Santa Maria på Sal har plats för både lokalbor och turister.

Kap Verde har etablerat sig som semesterresmål och är det fjärde populäraste charterlandet i vinter enligt resebyrån Ticket. Landet är en stabil demokrati och utses ständigt som ett av de mest etiska resmålen i tredje världen av Ethical Traveler. Det är ett skäl för många att resa dit märkte jag när jag frågade turister under min resa dit tidigare i år. Flera turistländer utvecklas mot diktatur och då är Kap Verde ett schysst och skönt alternativ.

Det är kul att ett land som alltid varit fattigt äntligen har något som alla vill ha och betala för – sol, värme, stränder! Och de förvaltar sina tillgångar hyfsat väl. Mycket pengar går ut ur landet till utländska hotellägare, men Kap Verde har blivit rikare sedan turisterna började komma. De ger jobb åt lokalbefolkningen och den lilla staden Santa Maria på ön Sal är märkbart upprustad sedan mina tidigare besök.

På grannön Boavista är det värre. Där är många hus runt torget fortfarande fallfärdiga och kvinnorna hämtar fortfarande vatten från en vattentank vid den kommunala tvättstugan. Där bor turisterna långt borta på stränderna i stora all inclusive-anläggningar.

Läs om hur olika turismen har påverkat Sal och Boavista i mitt reportage på Alltomresor.se. Kolla också mitt tidigare inlägg Turismen gör Kap Verde rikare med fler reflektioner direkt efter resan. Här finns länkar till fler reportage.

Share

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. 25 december, 2016

    […] också här och här om hur all inclusive eller inte har påverkat öarna Sal och Boavista i Kap […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.