Zadar – om du vill slippa trängsel

Zadar, Kroatien

Skulle Zadar inte vara en vacker stad? Visst är den det, men inte som Dubrovnik.

Just nu är jag i Dubrovnik, en av Medelhavets vackraste städer – och därför också bland de mest besökta. Trots att sommarsäsongen håller på att ta slut är det kö på förmiddagarna för att komma in genom Pileporten till gamla stan.

dubrovnik-7725

Håll till höger för minsta möjliga köbildning genom Pileporten i Dubrovnik.

Visst är Dubrovnik fantastisk, men alla turister innebär inte bara trängsel utan också mycket högre priser, risk att hamna i turistfällor och väldigt lite kontakt med vardagslivet.

Ibland är det skönt att resa till städer som är lite fulare, och därför inte lockar så många besökare. Zadar är ett exempel. Det är en av Europas äldsta städer, men inte alls så välbevarad som Dubrovnik.

Jag var i Zadar i våras. Jag trivdes där. Mycket för att det är en stad där folk bor och lever, även i centrum. Där finns vanliga butiker och vardagliga krogar. Studenterna hänger i barerna runt universitetet. Det känns som en riktig stad, medan Dubrovnik ibland kan kännas som en temapark innanför stadsmuren.

Nu ligger mitt reportage om Zadar ute på Alltomresor.se. Läs om staden som utsetts till ”European best destination 2016”! Länkar till fler artiklar om Kroatien finns här.

Share

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.