Gdansk – när allt annat är slut eller svindyrt

Gdansk-6530

Det är hög nivå på gatuunderhållningen i Gdansk. Särskilt under Dominikusmarknaden i augusti.

GDANSK. Vad ska man hitta på om sommaren regnar bort, alla resor verkar vara slut eller svindyra men man ändå vill ge sig iväg? Man drar till Gdansk!

Det gjorde min man och jag i somras när vi tröttnat på att vara på landet. Vi tog det miljövänliga alternativet, färjan från Nynäshamn. Hyfsat prisvärt när flygen är sommardyra.

Dessutom kan man vara spontan som vi och boka dagen innan man åker utan att det blir dyrare. Då sparar man extra pengar på att hytterna är slutsålda så man får övernatta i färjans ”flygstolar”. Vi var inte särskilt utsövda när vi kom fram men det tog vi igen på stranden.

Det var andra gången vi var i Gdansk och vi märkte att det var fler svenskar där den här gången. Ännu fler lär det bli i år; Ticket meddelar att bokningarna ökat med 443 procent. Därmed toppar Gdansk uppstickarlistan på resmål som ökar mest. Det skrev jag om i dag på Alltomresor.se.

Samtidigt la de ut reportaget om Gdansk som jag hade skrivit i senaste numret av Allt om Resor. Där finns tips om bland annat Solidaritetscentret ECS som verkligen är värt att besöka för alla oss som minns 80-talet. Där sitter den lille flintskallige diktatorn Jaruzelski igen i tv och försvarar att protesterna slagits ner. Men Solidaritet vann ju till sist och järnridån föll.

Gdansk-6264

Skräckdagar man minns från 1980-talet. General Jaruzelski slår ner Solidaritet. Nu finns allt i det moderna och gripande Solidaritetsmuseet i Gdansk.

Lämpligt nog kom solen dit samtidigt som oss så bäst på resan blev ändå att ta spårvagnen ut till stranden. Där hängde vi med sommarlediga polacker med färgglada vindskydd och parasoller på stranden. Och sedan fisk och öl till lunch för 75 kronor var.

Gdansk-6456

Det rockar på stranden Jelitkowo i Gdansk.

Förra gången vi var i Gdansk hade vi cyklar med oss. Vi trampade iväg till Sopot och sedan vidare med färja till halvön Hel, som visade sig vara rena rama charterresmålet. Milslånga stränder, hotell och souvenirbutker. Läs mer om det i reportaget jag skrev då, också i Allt om Resor. Länk till det och andra reportage från Polen finns här.

Share

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.