Min insiderguide till fika i Alingsås

Lillån, Alingsås

I Alingsås ska man fika, med påtår.

Alingsås, min gamla hemstad, lanserar sig internationellt som ”The capital of fika”. Kaxigt tycker jag, och helt rätt. Alingsås är verkligen en kaféstad på riktigt.

Jag passade på att skriva en insiderguide till kaféérna i Alingsås. Den ligger nu ute på Alltomresor.se.

Det är lite ironiskt att svensk fika har blivit så poppis utomlands samtidigt som vi i Sverige har övergett den gamla sortens fika med påtår och småkakor och i stället dricker caffe latte. Själv kan jag skippa kakorna, men påtåren är en finess som vi borde hålla fast vid. Det är ju tack vare den som man kan sitta i timmar på ett fik utan att bli ruinerad.

Ett ställe som vi hängde mycket och länge på när jag var ung i Alingsås är inte med i min kafélista på Alltomresor.se. Det verkar vara högst oklart om Tallhyddan ens öppnar i sommar. Tallhyddan är sommarfiket med minigolfbana som alltid har funnits, men som förra sommaren var öppet bara tack vare ett projekt som skulle ge jobb till ungdomar. Jag frågade Alingsås turistbyrå, men de visste inte vad som skulle hända i år.

På Tallhyddan tillbringade i alla fall jag och mina kompisar många lördagar med att planera kvällen och söndagar med att avhandla vad som hade hänt. Kanske spelade vi något på jukeboxen och möjligen körde vi en omgång på Pongspelet som stod i ett hörn.

Ganska sällan spelade vi minigolf, men banorna var då av tävlingsklass och det fanns de som spelade med egna bollar i en liten korg.

Jag hoppas att Tallhyddan återuppstår! Och då så klart med kaffe med påtår.

Share

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.