Dominica efter stormen

Dominica-3667

Husen på Dominica är ofta inte byggda för att klara en storm. Hur det gick för den här kiosken på vägen till Bellevue Chopin vet jag inte.

DOMINICA. Att komma till Dominica från Guadeloupe är att resa från EU till tredje världen, precis som jag skriver i mitt reportage därifrån som nu ligger ute på Svenska Dagbladet.

När vi var där pratade vi om hur de rangliga kåkarna skulle klara en orkan. Inte så bra visade det sig när den tropiska stormen Erika slog till mot ön den 27 augusti i år. 14 000 människor blev hemlösa och drygt 30 dog när den drog förbi med över 300 millimeter regn på tolv timmar.

Reportaget i Svenskan skrev jag innan stormen kom. De avvaktade lite med att publicera det så att vi skulle hinna se hur det gick. Jag gjorde en uppdatering i en faktaruta.

Jag kollade med en tjej som ansvarar för vandringsleden Waitukubuli National Trail och hon skrev att leden nu är till största delen öppen och att turister kommit och vandrat på den hela tiden efter stormen.

Dominica-3637

Waitukubuli National Trail påminner ibland om en svensk skogsväg – men med palmer och helt andra blommor.

Enligt henne klarade sig också alla hotell utom ett av de mest kända, ekoresorten Jungle Bay som totalförstördes. Jungle Bay ligger nära Petite Savanne som var en av de hårdast drabbade byarna.

Det kommer inte så många turister till Dominica och de flesta anländer med kryssningsfartyg som bara stannar på ön några timmar. Fartygen verkar komma som före stormen så bortsett från Jungle Bay (där alla överlevde) har turismen nog inte drabbats så hårt.

Dominica-3519

Roseau är en av världens minsta huvudstäder – i ett av världens minsta länder.

Desto värre är det för bananodlingarna som är mycket viktigare för Dominicas ekonomi. 80 procent av skörden försvann.

Just i dessa tider har Dominica större behov än någonsin av turisternas pengar så res dit! Dessutom är landet ett av världens mest etiska resmål enligt Ethical Traveler. Hitta en länk till reportaget här.

Share

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.