Maldiverna – paradis eller lite småtrist?

Maldiverna Komandoo

Hus på pålar finns på många av Maldivernas öar, som här på Komandoo. Ett smart sätt att göra det attraktivt att bo där stranden inte är den finaste.

MALDIVERNA. Paradisöar brukar Maldiverna kallas och det fick mig att bli misstänksam. Hela öar utan lokalbefolkning, bara bungalowhotell. Inget annat än stränder, palmer, pooler och drinkar. Jag tyckte det lät mest trist och enahanda. Så jag var lite tveksam när jag reste till Kuredu och Komandoo, två av Maldivernas över tusen öar.

Hur var det då? Jo, bättre än väntat. Tänker man bara stanna på hotellön ska man inte ha de minsta förväntningar på möten med nya kulturer eller äventyr (över vattenytan alltså, under är en annan historia). Men vill man bara låta sanden sila mellan tårna, ligga i en hängmatta och gå långa promenader i vattenbrynet är Maldiverna rätt resmål. Passar extra bra i vissa lägen i livet – jag har aldrig sett så många smekmånadspar på så liten yta! Jag träffar några av dem i ett reportage som just publicerats i Expressen Söndag.

Det som skiljer Maldiverna från de flesta andra resmål är att öarna man bor på helt och hållet tillhör hotellet. Det bor inga lokalbor på ön. Man kan inte smita iväg och ta en öl på ett lokalt hak. I stället ligger bungalower längs hela stranden och långt ut på träbryggor. Husen på bryggor är förresten ett fiffigt sätt att få gästerna att vilja bo på den sida av ön där stranden inte är så bra, märkte jag. Men de borde väl ligga på flytbryggor så de klarar sig när havet stiger.

Maldiverna Naifaru

Jawadh, Ayhum och Sharif på Naifaru.

Är man inte nykär vill man snart göra något mer än bara gå på stranden. Jag åkte till ön Naifaru där lokalbefolkningen bor. Där pratade jag med tre coola killar som precis gått ut grundskolan. Naifaru såg nästan lite karibisk ut med sandgator och pastellfärgade hus.

Maldiverna Naifaru

Gatuliv på Naifaru.

Åk till en lokal ö om du reser till Maldiverna! Det känns inte som om man varit i landet Maldiverna om man inte också kollar in hur det ser ut på riktigt. Numera kan man också bo på lokalöarna. Jag såg lappar om rum att hyra på Naifaru. Annars kan man kolla exempelvis Airbnb. Då kan man få en riktig budgetresa. Det finns rum som inte kostar mer än några hundralappar per natt.

Huvudstaden Malé är också värd ett besök. Det blir ofta en lång väntan på flygplatsön när man ska åka hem, så passa på att ta färjan över. På Malé bor över 100 000 människor på mindre än två kvadratkilometer. En total kontrast till hotellöarna!

Maldivernas största problem är havsnivåhöjningen som kolodioxidutsläppen kommer att ge. Maldiverna är världens lägsta land med en genomsnittshöjd på bara 1,5 meter. Öarna riskerar att dränkas, helt eller delvis.

Och nu har jag inte skrivit något om Maldivernas allra stora attraktion – korallreven. Hitta en länk till min artikel om att snorkla med mantor här!

 

Share

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.