Århus eller Aarhus? God mat har de i alla fall

Arhus-4402

Vid Åboulevarden i Århus tar man gärna en fika eller ett glas vin och kollar in folk.

ÅRHUS, DANMARK. Guide Michelin besökte restaurangen Gastromé i Århus redan en vecka efter att den öppnat. Inspektören skulle egentligen besöka systerkrogen Det Gamle Mejeri men hittade Gastromé på nätet och gick dit i stället. Efter ytterligare några hemliga besök fick krogen en stjärna när den bara varit öppen i ett halvår.

Gastromé ar en av flera restauranger jag besökte i Århus i våras. Nu finns mitt reportage om resan på Expressens webbsida. Ska jag tipsa om en krog som är lite mer överkomlig i pris får det bli Langhoff og Juul, supertrevlig restaurang i mysiga Latinerkvarteren.

Århus är absolut värt ett besök, särskilt om man bor i västra Sverige och kan ta sig dit med färja. Stan är stor som Malmö ungefär och livlig som universitetsstäder brukar vara. Nästan var femte invånare är student.

Heter det Århus eller Aarhus förresten? Jag skriver Århus på svenska, men på danska och exempelvis engelska heter det Aarhus. På danska hette det faktiskt Århus mellan 1948 och 2010, men sedan ändrade de tillbaka till Aarhus som ju blivit mer internationellt gångbart i och med internet.

I våras skrev jag en lista på kulturella tips i Århus. Där finns bland annat Aros museum med sin färgglada regnbåge på taket och det nya Moesgaard museum där den 2 000 år gamla Grauballemannen ligger.

Länkar till båda artiklarna finns på min sida om Danmark.

Share

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. 5 september, 2015

    […] mina två senast publicerade reportage. Först var det Århus med idel krogbesök (läs mer om det här) och sedan […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.