Kuba längtar efter turister – och tv-apparater

Havanna-1740

Än rullar de gamla raggarbilarna i Havanna. Många vill åka dit innan gränserna öppnas och bilarna kanske försvinner.

Havanna-1689

En skog av flaggstänger mot oönskad propaganda.

USA öppnar sin ambassad i Kuba i dag, efter mer än 50 års diplomatisk kyla. Jag åkte förbi ambassadbyggnaden i Havanna när jag var där i januari i år (i en nedcabbad rosa och vit Buick -59). Framför byggnaden där det tills nu funnits ett amerikanskt ”intressekontor” står en skog av flaggstänger. De placerades där när relationerna mellan USA och Kuba var riktigt frostiga. USA hade satt upp en neonskylt med information och propaganda och Castroregimen ställde flaggorna i vägen så de inte skulle synas.

När jag var i Kuba längtade alla jag pratade med efter att relationerna och framför allt handeln med USA skulle öppnas upp. Folk hoppades få tillgång till allt från internet till färsk kyckling.

Dessutom efterfrågas uppenbarligen platt-tv-apparater. Jag har aldrig sett så många kartonger med platt-tv som på bagagebandet när ett plan från Miami hade landat i Havanna. Jag blev förvånad över att det gick så många flyg, flera om dagen. Bara kubaner i exil har fått resa. För amerikanerna är det fortfarande förbjudet att åka på semester till Kuba. Man måste ha ett särskilt syfte med resan, till exempel studier. Så nu paketeras studieresor av alla slag från USA. För amerikanarna är nyfikna på Kuba. Det märkte jag när jag var i Florida nyligen.

Jag var också i Varadero där långa stränder och en sprillans ny marina väntar på amerikanerna. Hitta en länk till min artikel om hur Varadero rustar för den väntande vågen av amerikanska turister på min sida om Kuba.

Share

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. 22 mars, 2016

    […] hinner Obama inte läsa och följa dem, men han missar nog inte flaggstängerna jag skrev om i ett tidigare inlägg. Skogen av stänger framför Amerikanska ambassaden ställdes dit för att hindra sikten mot USA:s […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.