Efesos är äntligen ett världsarv

Turkiet Efesos 1

Fortfarande trångt på Efesos gator.

Efesos i Turkiet är ett av de Unescos nya världsarv, utsett nu i juli 2015. Ska jag vara ärlig trodde jag att den gamla antika staden var världsarv för länge sedan. För Efesos är otroligt fascinerande för alla som liksom jag gillar att besöka historiska lämningar. Det finns så mycket bevarat att man verkligen förstår att det var en stor stad. Att trängas bland alla andra turister är kanske ungefär som det var när det bodde 250 000 invånare där.

Tusentals besökare vandrar varje dag på stans marmorgator för att se Celsusbiblioteket och den stora arenan. Och så har det varit i årtusenden. Redan i Bibeln klagar de lokala souvenirförsäljarna på att Paulus kommer dit och pratar om någon som heter Jesus och påstår att Artemisfigurerna de säljer inte är något att ha. Gudinnan Artemis tempel som låg i närheten var förresten ett av de sju underverken. I dag finns inte mycket mer än en pelare kvar av templet. Den står rakt upp vid vägen till Efesos.

Turkiet Efesos 2

Många bitar att pussla ihop…

Det som fascinerade mig mest i Efesos var terrasshusen där utgrävning pågår. I rummen under svalkande tak sitter folk och sätter ihop ett gigantiskt pussel av marmorbitar med rester av väggmålningar. Ett tålamodsprövande jobb, men oj vad häftigt det är att bilderna byggs upp igen bit för bit.

Jag och fotografen Tommy Pedersen var där på våren, redan då var det otroligt hett. Så här års är det nog olidligt om det inte är en mulen dag. Kolla in det i höst när det blivit svalare i stället!

Länk till mitt och Tommys reportage finns på min sida om Turkiet.

Share

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.