Albanien bästa budgetlandet

Albanien Saranda 1

Husen klättrar allt högre upp längs bergssluttningen i Saranda.

Albanien är äntligen med på Forex semesterindex som visar vad det kostar att semestra i olika länder. Albanien får index 48, alltså knappt hälften av Sveriges 100. Jag tyckte det var ännu billigare när jag var där sensommaren 2013. Då kostade en trerättersmiddag med vin 130 kronor, men priserna kan ha gått upp och svenska kronan har sjunkit sedan dess.

Bulgarien och Rumänien är de enda europeiska länderna som är billigare i Forex index, men då åker jag hellre till Albanien.

Många var nyfikna när jag hade varit där. Märkte man något av Hoxhas gamla regim? Är det fortfarande svårt att komma in? Är det fattigt? Har de någon god mat och hyfsade hotell?

Albanien bunker

En av 700 000 bunkrar.

Det man märkte av den gamla diktaturen var framför allt alla bunkrar som fanns överallt, i trädgårdar och på fält. Små runda betongklumpar varifrån man skulle försvara sig när fienden kom. Vid den gamla borgen i Enver Hoxhas födelsestad förevisades ett nedskjutet amerikanskt plan från den tiden. Bredvid var ett foto av en bergssluttning där man skrivit ENVER med vita stenar, synligt från luften. I dag är texten ändrad till NEVER enligt vår guide.

Det är inga som helst problem att komma in i landet. Vi åkte in från Grekland vid gränsstationen Mabro Mati. Det tog en stund på den grekiska sidan men gick snabbt hos albanska passpolisen. Det går bussar från till exempel Parga i Grekland, men det enklaste är nog att flyga till Korfu och ta färjan därifrån.

Fattigt är det, jämfört med resten av Europa. En grek som var med tyckte att det var som Grekland för 40–50 år sedan. Åsnor som drar vagnar var ingen ovanlig syn.

Albanien Saranda dans

Dans på Taberna Pupi.

Maten då? Jodå, den var ungefär som i Grekland, men mycket billigare. Godast åt vi på Restaurant Paradise i Saranda men roligast var det på Taberna Pupi där det blev spontandans vid borden till levande syntmusik.

Det byggs nya hotell i Saranda, säkert flera sedan jag var där. Vi bodde på Jasoal som var okej, men lite märkligt planerat. Man var tvungen att gå ut på gatan för att komma till frukostserveringen och stranden, trots att hotellet låg på ”rätt” sida.

Ska man åka till Albanien då? Ja, absolut om man vill se något nytt innan alla andra gör det. Vi bodde alltså i Saranda som är den största turistorten och åkte på utflykter därifrån. Nästa gång skulle jag gärna resa runt mer. Saranda är en okej turistort med en fin strandpromenad, men stranden är väl inte Medelhavets bästa.

Albanien Ksamil

Ksamil har finaste sanden – men den har forslats dit.

Ksamil lite söderut har finare strand, men den är fixad med ditforslad sand. Det fanns bara några pensionat när vi var där, men det byggs nog snart hotell, kanske redan nu. Norr om Saranda ligger den långa oexploaterade klapperstensstranden Borsh. Där fanns ett enda hotell enligt vår guide. Där kommer det att hända grejer tror jag, om det inte redan gjort det. Bäst att åka dit snabbt!

Hitta en länk till mitt reportage från Albanien här.

Albanien Borsh

Snart är det nog inte bara olivlundar som kantar stranden i Borsh.

Share

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.