Turkiet

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Till Cunda vid Edremitviken hittar nästan bra turkiska turister.

Turkiet var ett populärt semesterland som jag brukade åka på reportageresa till varje år. Flera terrorattentat och ett allt mer odemokratiskt styre gjorde att turisterna svek. Nu börjar de komma tillbaka igen, men som det politiska läget ser ut nu (2018) har jag tappat lusten att resa dit. Här är ändå länkar till  artiklar som har några år på nacken.

Turkiet ligger ju till största delen i Asien, men jag gör som de flesta resebolagen och sorterar in det under Europa.

Läs mer under taggen Turkiet!

Bodrum är mycket mer än bara staden med samma namn. På halvön finns en rad semesterorter och byar med olika karaktär. Läs min lista på nio badorter från Expressen Söndag i augusti 2015.

 

 

_MG_0023Staden Bodrum är centrum på Bodrumhalvön. Hit åker man för nöjeslivet och shoppingen. I denna artikel från Expressen i juni  2015 besöker jag dessutom ett hamam och ett av antikens sju underverk – mausoleet i Halikarnassos, där jag är ensam med en katt.

 

IMG_8409aDen här listan på tolv turkiska badorter skrev jag först 2013, men uppdaterade i juni 2015 till Expressens webbsida. Alanya, Side, Bodrum och Marmaris är med förstås, men också mycket mer spännande Edremit och några till. En av mina favoriter är Kas.

 

Turkiet TurkbukuBodrum anses vara ett lite ”finare” resmål än Alanya och Side. Hit reser de rika och berömda från Istanbul och Ankara. Jag och fotografen Ylwa Yngvesson besökte kändistillhållet Türkbükü, de engelska fotbollsbarerna i Turgutreis och det mesta däremellan i detta reportage i Allt om Resor från maj 2015.

 

Turkiet OlodenizFlyga ballong i Kappadokien, besöka hammam i Istanbul, paddla i Kekova, bada i Dim Çayi och skärmflyga i Öludeniz. Det är några grejer jag tipsar om i en lista från Allt om Resor juni 2014 som du hittar här.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERARunt Edremitviken semestrar mest turkiska turister. Jag och fotografen Cornelia Nordström reste runt där i september 2013. Läs om stränder, en antik utgrävning och många koppar te i vårt reportage från Allt om Resor och om den lilla staden Cunda där vi bland annat fick vara med om ett frieri i reportaget från Expressen.

 

Turkiet KappadokienDet är kul att flyga ballong. Särskilt i Kappadokien där bergen ser ut att vara urklippta ur en serietiedning. Kanske Modesty Blaisie som växte upp här enligt serien som har hennes namn. Jag flög ballong och skrev ett reportage som publicerades i Expressen i juni 2013.

 

Turkiet Dim CayiAlanya är en av de populäraste semesterorterna bland svenskar. Jag var där sommaren 2012 för att se vad som fanns mer än Cleopatrastranden. Vi hittade bland annat flottarna i Dim Çayi och ett härligt hotell i gamla stan som inte hade några likheter med all inclusive-resorterna runt omkring. Läs mer i mitt reportage från Allt om Resor juni 2013.

 

Turkiet IstanbulIstanbul är en riktig favorit. Där kan man besöka sevärdheter i världsklass som Topkapipalatset och Hagia Sofia på dagen för att sedan ta spårvagnen till Beyoglu och fortsätta med shopping och krogbesök på kvällen. Läs  mitt reportage från september 2012 i Expressen och en 24-timmarsguide från Allt om Resor i maj 2013.

 

Turkiet Efesos 3Den antika staden Efesos är flera tusen år gammal. Den tillhörde först grekerna, sedan romarna och hade tidigt en kristen koloni. När jag och fotografen Tommy Pedersen var där fascinerades vi särskilt av terrasshusen där man pusslade ihop väggmålningarna som låg i tusentals bitar på stora bord. Läs reportaget från Expressens resebilaga i april 2012 här.

Share