Myanmar (Burma)

Burma Schwedagonpagoden

Besökare gör fint vid Schwedagonpagoden i Rangoon.

Burma sa vi tills alldeles nyligen. Nu börjar allt fler kalla landet för Myanmar, även här i Sverige. Efter att ha varit där tycker jag också att det känns naturligt. I landet i fråga sa de flesta Myanmar. Så jag har gått över till att skriva Myanmar, men i mina äldre inlägg och artiklar står det fortfarande Burma.

Myanmar gick i flera år från att vara bojkottad diktatur till något som började likna demokrati. Nu (2018) ser  det dystert ut igen, med grym förföljelse av den muslimska minoriteten.

Min resa till Myanmar i april 2013 är lätt en av de mest fascinerande jag varit på. Då var demokrati en dröm som såg ut att förverkligas. Turismen var i sin linda men hade knappt satt några spår i landet.

Mer om Myanmar finns under taggarna Myanmar och Burma.

Ngapali är en av Myanmars största turistorter, men det säger inte mycket. Vid mitt besök var stranden nästan tom på turister, men jag träffade massor av spännande människor. Reportaget publicerades i Expressen i januari 2014.

 

 

Burma BaganJag besöker Schwedagonpagoden och Chinatown i Rangoon, pagoderna i Bagan, kollar in det märkliga burfisket på Inlesjön och lånar ut kameran till ett gäng ungar på stranden i Ngapali i detta reportage från Allt om Resor i september 2013.

 

 

Burma InlesjonI det här reportaget från Expressen i maj 2013 skriver jag bland annat om fiskarna på Inlesjön och pagoderna i Bagan men också om de attacker mot muslimer som förekom precis före min resa dit.

Share