Jobbiga djur på resan

Sjöborrar kan göra ”överjäkligt ont” enligt Bent Christensen, men de är inte farliga.

Okända djur är inte något jag oroar mig för när jag är på resa. Man får leva med att få ett eller annat insektsbett som man inte kan identifiera. Och kackerlackor och andra smådjur som ibland springer runt i hotellrummen är sällan farliga.Ormar har jag aldrig brytt mig om, men jag är kanske lite mer försiktig nu än på min första Asienresa 1992. Vi var på vandring i djungeln på Sumatra. När vår guide Dani grävde en decimeterbred ränna i jorden runt våra liggunderlag och sa att den skulle hindra ormarna från att krypa ner under våra lakan ryckte jag bara på axlarna. I dag skulle jag kanske fundera lite mer över det. Men vi hade totalt förtroende för Dani.

Inte heller bekom det mig särskilt när jag drog av mig knästrumporna och ett gäng blodiglar följde med. De hade bitit genom strumporna och nu rann rännilar av blod på smalbenen.

Några år senare blev jag lite mer betänksam när det krasade under fötterna i mörkret i vår trädkoja i Khao Sok i Thailand. Nästa morgon hade en skorpion gömt sig under kragen på min mans skjorta. Det gillade jag inte riktigt. Kanske var jag extra känslig för att vår son som då var två år var med.

Det är väl just skorpionen som kanske kunde varit lite farlig. Den var liten och bleksiktig som naturexperten Bent Christensen säger i min artikel om jobbiga djur som nu ligger ute på Alltomresor.se.

Klicka för att hitta listan på 14 djur du kanske helst undviker när du är ute och reser. Behöver du vara rädd och hur kan du skydda dig? Bent vet!

Share

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.