Därför ska du inte resa på all inclusive

mexiko_7578

Hela semestern här och i en slamrig bufférestaurang – kan det vara drömresan?

All inclusive… Vem vill sitta instängd på hotellet och äta buffé morgon, middag och kväll? Inte jag!

Nej, när jag åker på semester vill jag uppleva nya platser, äta ny mat och träffa nya människor. Inte nöja mig middagsbufféerna och vinautomaterna på en resort.

Men det största problemet med all inclusive är förstås allt det förstör på resmålen. Jag minns en man som hade sin lilla strandbar mittemellan två gigantiska all inclusive-anläggningar på Fuerteventura. Det ena hotellet hade nyligen varit stängt för renovering en längre tid. Alla som arbetade där hade fått sparken och när det öppnade igen – nu som all inclusive-hotell – fick bara hälften så många jobb. När ingen längre skulle ta betalt och det mesta serverades på buffébord behövdes inte lika många anställda.

– Maten lagas på Gran Canaria nu och värms bara upp här, i stället för två kockar räcker det med en halv! Och inte är det många som handlar av mig längre. De får ju dricka inne på hotellet, klagade barägaren.

Några år senare när jag passerade samma ställe var både han och strandbaren borta. Så går det när hotellen byggs för att gästerna aldrig ska gå ut.

Till slut finns inga små barer, butiker eller krogar kvar. Och det mesta av pengarna som turisterna gör av med åker rakt ut ur landet igen, till hotellägarna som ofta bor i en annan världsdel.

Nej, välj ett vanligt hotell i stället. Helst ett litet familjedrivet. Jag trivs alltid bättre på små hotell än på stora. Eller i privatrum eller pensionat. När stället drivs av dem som äger det är de alltid måna om att man ska trivas och att allt ska fungera. Ofta får man bra tips om vad man kan göra och var man ska äta också.

Jag har skrivit en grej om vad all inclusive är på Alltomresor.se. Där har jag balanserat upp med någon lite positiv sak med resformen också. Plus några tips på vad man ska tänka på om man nödvändigt vill slösa bort sin semester i ett all inclusive-reservat.

Läs också här och här om hur all inclusive eller inte har påverkat öarna Sal och Boavista i Kap Verde!

Share

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.