Zika i Europa i sommar?

Malaga, Spanien

Malaga i Spanien är ett av ställena som riskerar att drabbas av zika i sommar. Det lär i så fall komma med någon som flyger från Sydamerika eller Karibien.

Det var ett tag sedan jag skrev om zika men plötsligt var det dags igen när forskare från Umeå universitet varnade för att det kan spridas till Europa i sommar.

Jag ringde forskningsledaren Joacim Rocklöv och frågade hur stor risken var egentligen. Det kunde han inte svara på, men han noterade att det har hänt att andra myggburna smittor som denguefeber har spritts i Europa tidigare.

Risken för ett stort utbrott är ändå så vitt jag förstår minimal. Blir det något blir det lokalt när någon fått med sig det från ett smittat land. Joacim konstaterade att vi har bra koll på smittor inom EU så om det händer lär vi få veta det snabbt.

Han berättade också att det hänt en del inom zikaforskningen sedan jag skrev om zika senast, i februari. Nu verkar forskningsvärlden vara enig om att det faktiskt finns ett samband mellan zika och fosterskadan mikrocefali, men man vet ännu inte hur mycket större risken är att fostret ska drabbas om mamman är smittad av zika.

Man har även konstaterat ett samband med nervsjukdomen Guillain-Barrés syndrom, men också där är mycket oklart. Enligt Joacim Rocklöv verkar det som om det mest är i Polynesien som zikasmittade drabbas av Guillain-Barré, men man vet inte säkert. Forskning pågår.

Ska man vara orolig för att resa till länder som Spanien, Frankrike, Italien eller Grekland då? Nej, det tycker jag inte. Zika ger knappast några symtom alls om man inte är gravid. Men är man det bör man hålla koll på läget i området man ska resa till. Europeiska smittskyddsinstitutet ECDC rapporterar var smittan finns på sin hemsida. Länk till den och mycket mer finns i min artikel om zikarisken i Europa som ligger på Alltomresor.se.

Share

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.