Turismen gör Kap Verde rikare

Kap Verde-0307

Så här fint solar man om man vågar lämna hotellet. Boavista Social Club på Praia Estoril i Sal Rei på Boavista. Bästa stranden om man inte vill ha höga vågor.

KAP VERDE. Jag kom just hem från min fjärde resa till Kap Verde. Den här gången besökte jag de två största turistöarna Sal och Boavista. Turisterna blir bara fler och på båda byggs nya hotell.

Det är bra för Kap Verde som har blivit rikare sedan sist. Kap Verde klassas numera som ett ”lower middle income”-land i stället för ”lower income” av Världsbanken. Turismen ger pengar och Kap Verde hyllas av bland annat Ethical Traveler för att de bygger ut den på ett hållbart vis. Men jag såg också att Sal och Boavista går olika vägar.

På Sal där turismen startade blir staden Santa Maria bara livligare med nya restauranger, fik och barer. Det byggs nya hotell och om man bara undviker Ponta Preta som ligger för sig själv några kilometer bort har man nära in till centrum. Flera nya hotell är all inclusive, men inte alla. Jättestora Riu som är all inclusive ska göra om halva hotellet till bara rum och frukost enligt en kille i turistbranschen som jag pratade med.

Det är bra. Stan lever, folk flyttar dit och nu har kommunalt vatten dragits in i hela centrala Santa Maria enligt samma källa.

Jag pratade med en tjej i en souvenirbutik. Hon kom från Boavista men har flyttat till Sal för att det är där det finns jobb.

Kap Verde-9895

Katia Marques flyttade från Boavista till Sal där jobben finns.

På Boavista ser det annorlunda ut. Där ligger hotellen längs stora stränder långt ifrån staden Sal Rei. De flesta är all inclusive och gästerna verkar stanna på hotellområdet.

I Sal Rei hade inte mycket förändrats på fyra år trots att det byggts flera stora resorter på ön. Flera hus vid torget är fortfarande fallfärdiga. Folk hämtar fortfarande vatten från en tank bredvid den allmänna ”tvättstugan”.

Många har så klart fått jobb på resorterna, men de verkar inte ha genererat så många arbeten runtomkring.

Kap Verde-9964

Renoveringsobjekt vid torget i Sal Rei på Boavista. Men lekplatsen är fortfarande fin, om än mer sliten sedan sist.

Vilken ö trivdes jag bäst på då?

Ja, Santa Maria på Sal är lättare att ta till sig med sin anlagda strandpromenad och fik med italienska kaffemaskiner. Men efter några dagar kom jag på mig själv med att föredra Sal Rei.

Jag bodde på ett enkelt pensionat inne i stan. Redan dag två blev jag igenkänd av en servitris som jag träffat på ett litet hotell jag besökt tidigare på dagen. När jag berättade för servitören på ett annat ställe att jag varit på Fogo på en tidigare resa fick jag låna hans mobil för att kolla en film om vulkanutbrottet som var där för några år sedan.

Man kommer närmare folk när det inte är så många andra turister på plats. Det är ju bra för mig. Men för de som bor där behövs fler turister på gatorna. Och på krogarna.

Så välj inte all inclusive. Det finns bra hotell i Sal Rei, särskilt vid stranden Praia Estoril som dessutom är den enda där havet är lugnt, eftersom det ligger en liten ö utanför.

Jag kommer att skriva resereportage om Kap Verde, men de publiceras längre fram. Tills vidare finns länkar till några tidigare reportage här.

Share

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.