Zikavirus – därför vågar du åka

Guadeloupe Grand Anse-3180

Guadeloupe är en av öarna som drabbats av zika i Karibien. Men är man inte gravid är det ingen fara att resa dit.

Zikaviruset skrämmer folk just nu. Vågar man resa till Karibien?

Ja, det gör man. Zika ger bara lätt feber och kanske lite ledvärk. Ofta märker man inte ens att man har fått det. Och när man väl haft det är man immun och behöver inte oroa sig.

Det är bara om man är gravid man behöver tänka på zika över huvud taget. Forskare misstänker att barnet kan bli hjärnskadat, närmare 4 000 fall av mikrocefali har noterats i Brasilien samtidigt som zika har spritt sig.

Och nej, hade jag varit gravid hade jag inte åkt dit just nu. Det finns ju så många andra ställen att resa till.

Jag satt i går och grottade ner mig i det här när jag skrev om zika för Allt om Resor. Kolla 12 vanliga frågor och svar om zikaviruset på deras hemsida.

Det finns alltid en risk att man sprider oro när man skriver om sjukdomar i andra länder, även om man faktiskt skriver att det går bra att resa. När ebola härjade som mest minskade resorna till hela Afrika. Folk vågade inte resa till Sydafrika för att det fanns ebola i Liberia.

Det är 500 mil från Liberia till Sydafrika! Till Malmö är det 570 mil, bara som en jämförelse.

Och en grej till. På Aktuellt i går kunde man se att även Thailand var inringad på en karta över zikasmittan. Jag ringde Anders Wallensten på Folkhälsomyndigheten i dag och frågade om det där. Massor av människor reser ju till Thailand och ingen blir sjuk.

Han förklarade att det beror på att smittan funnits där så länge så att de flesta redan är immuna. Då har myggorna ingen att smitta och blir inte smittade själva heller. Smittan går alltså från mygga till människa och sedan till nästa mygga. Läs mer om detta i min artikel på Alltomresor.se!

Och var inte rädd för att resa!

PS

Gravid? Läs också nästa inlägg om att boka om resan.

PS 2

Zika i Europa? Läs mer här.

Share

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. 5 februari, 2016

    […] för att åka? Kom ihåg att det bara är gravida som behöver oroa sig för zika. Läs mer i mitt förra inlägg och mina artiklar om vad som gäller om man vill omboka sin resa och med 12 frågor och svar om […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.