Bästa vädret varje månad

Toro kajak

Varför resa bort från Sverige på sommaren när man kan ha det så här i Stockholms skärgård?

När ska man resa till Kroatien, Bali eller Mauritius? Det får man veta i min guide till bästa resvädret månad för månad på Alltomresor.se. Det är egentligen en grej som publicerades 2011 som har dammats av igen. Lite gammal kanske, men trots klimatförändringar är vädret sig hyfsat likt år från år så artikeln gäller än.

Den handlar om vart man ska resa under sommarhalvåret och det är ju egentligen inte så komplicerat. Res till Europa vår och höst och Sverige på sommaren säger jag. Ingenstans söderut är det så ljust som i Sverige på sommaren och det är alltid sol åtminstone några veckor, ofta ganska många. Själv åker jag helst till landet och paddlar i havet.

Maj, juni och september är bra månader att resa till Kroatien, Spanien eller andra länder runt Medelhavet. Det är också bra månader för en weekendresa till Berlin, London och andra storstäder i Europa.

Det är svårare att hålla koll på när man ska resa till Asien, Karibien eller Afrika exempelvis. Monsun och regnperioder kan lätt förstöra en resa. Men så långt söderut reser man ju helst när det är vinter här.

Jag googlade fram guiden jag skrev samma år om vart man ska resa under vinterhalvåret. Än är det inte för sent att boka semester i februari eller mars. Att resa till Sri Lanka, Malaysia, Karibien, Tanzania, eller Kap Verde är några tips.

På Mauritius och Seychellerna är det risk för regn de närmaste månaderna. Det är inget jag brukar vara särskilt oroad för. Ett skyfall kan vara uppfriskande och varmt är det ju ändå. Men om man är på reportageresa är det desto värre. Då vill man ju ha blå himmel på fotona!

Det ska helst inte se ut så här som på min senaste resa till Sri Lanka, under regnmånaden november.

Sri Lanka Hikkaduwa-8546

Grått i Hikkaduwa…

Men bakom molnen är himlen alltid blå som bekant. Och hittills har det alltid spruckit upp tillräckligt länge för att man ska hinna knäppa ett par bilder.

Sri Lanka Hikkaduwa-8610

…men sen kom solen.

Share

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.