Havanna i färg eller svartvitt

Kuba Havanna-1771

Styltdansare på Plaza Vieja i Havanna är ett populärt fotomotiv.

KUBA. Om man kollar noga på mitt reportage från Kuba som just publicerats på Alltomresor.se så ser man att husen på två av bilderna är exakt desamma. De är vackert målade i rosa, blått och gult. Just de två bilderna har inte jag tagit, de kommer från olika bildbyråer.

Men varför hamnar just de husen så ofta på bild? Jo, det finns inte så många som har vackra färger. De flesta ser i stället ut så här, i bästa fall:

Kuba Havanna-2014

Lite mer slitet på Paseo del Prado i Havanna.

Den här bilden är plåtad lite längre ner på samma aveny, Paseo del Prado i Havanna. Så ser det ut för det mesta, slitna fasader och elledningar på svaj.

När jag var i San Juan på Puerto Rico i somras slog det mig att den staden påminde lite om Havanna, men i färg, medan Havanna kändes svartvit. Båda är gamla kolonialstäder från den spanska tiden, men bara i San Juan har man haft råd att hålla efter husen.

Läs mer om Puerto Rico här och här.

En annan plats i Havanna som ofta kommer med på bild är uppiffade Plaza Vieja, där folk dansar på styltor och andra vill bli fotograferade med en cigarr och en turist. En dollar kostar det.

Kuba Havanna-1761

Massor av kameror framme på Plaza Vieja i Havanna.

Men det är ju roligare att komma en bit bort från andra turister. Jag gick en tur i stadsdelen Centro där jag hittade Callejon de Hamel, en gränd full av graffiti och små barer. Där dansas rumba varje söndag mitt på dagen klockan tolv, men jag var tvungen att sätta mig på en buss mot Cienfuegos så jag missade det.

Kuba Havanna-2146

Callejon de Hamel snart fint för söndagsrumban.

Många pratar om att man ska resa till Kuba nu, innan allt förändras. Och om USA släpper sitt handelsembargo blir det nog både mer färg på fasaderna och nya bilar på gatorna. Men det har de inte gjort ännu. Inte heller har den kubanska regimen förändrats. Bo gärna på privata casas particulares och ät på privata paladares så hamnar dina pengar hos lokalbefolkningen!

I mitt första reportage från Kuba som publicerades i februari 2015 pratar jag bland annat med en paladarägare i Varadero. Hitta länkar till mina reportage från resan till Kuba här.

Share

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.