Burma på väg mot demokrati

Burma Inlesjon 1

På Inlesjön färdas man fortfarande med kanot, med eller utan motor.

Valet i Burma i går verkar ha gått till på ett hyfsat schysst sätt och Aung San Suu Kyis parti NLD ser ut att kunna få de över 67 procent av parlamentsplatserna som de behöver för att få majoritet.

Hälften av platserna räcker inte, för militären har 25 procent redan från start. Dessutom fick hundratusentals muslimska rohingyas inte rösta och Aung San Suu Kyi får inte bli president eftersom hon fått barn med en engelsman (enligt en lag specialutformad för att utesluta just henne). Någon riktig demokrati är Burma inte än.

Men läget är bättre än på årtionden och nu får man bara hoppas att de gamla makthavarna också lämnar över makten, vilket inte självklart i gamla diktaturer.

När jag var i Burma i april 2013 pratade många om valet som skulle hållas två år senare, men alla vågade inte hoppas på att militären verkligen skulle låta demokratiutvecklingen gå så långt. Nu är vi här, låt oss hoppas att det håller ända in i mål!

Uppmärksamheten runt valet kommer nog att göra att fler vill resa till Burma. När jag var där i april 2013 hade EU precis lyft sina ekonomiska sanktioner. Flera resebolag var i startgroparna för att ordna resor dit.

Burma Rangoon

Marknaden i Rangoon.

Och det var fantastiskt. Folk var otroligt trevliga och intresserade av främlingar. Inte trötta på turister som de nog kommer att bli. Det var lätt att kommunicera, många pratar hyfsad engelska.

Länkar till mina artiklar från den resan finns här.

Men är det verkligen okej att resa till Burma? Ja, det är flera år sedan oppositionen slutade uppmana till bojkott. Men helt okontroversiellt är det inte. Om man gör det bör man tänka sig för lite extra. Massor av hotell ägs av militärer och deras familjer och dem ska man inte stödja.

Men hur ska man veta var man kan bo? Det är inte lätt, men Lonely Planet och andra guideböcker varnar för en del hotell som är ägda av militären. Organisationen Tourism Transparency som jobbar för etisk turism i Burma har en sida med tips, men den ser inte särskilt uppdaterad ut. Här har de i alla fall några restips i serieform, som funkar i många länder, särskilt buddhistiska.

Några enkla tips om du vill resa till Burma:

*Ju mindre och enklare ett hotell eller restaurang är desto större chans att det ägs av någon i byn. Så satsa på en budgetresa!

*Köp souvenirer direkt från tillverkarna så pengarna hamnar hos dem, inte på hotellet.

*Prata med folk! Kontakt mellan människor är alltid bra.

*Stanna längs vägen och handla eller ät på ställen som annars inte får glädje av utländska turisters pengar.

*Ökad turism kommer förmodligen att betyda att det dyker upp tiggare på turistorterna. Skänk inte pengar, särskilt inte till barn som borde vara i skolan. Stöd hellre någon välgörenhetsorganisation, lokal skola eller liknande.

Share

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. 21 november, 2015

    […] apropå vad jag skrev nyligen om att resa eller inte resa till diktaturer – Sri Lanka har haft både presidentval och […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.