Lågbudget på Guadeloupe

Guadeloupe Plage Cluny

En av de fina stränderna på norra Basse Terre – Plage de Cluny.

GUADELOUPE. Efter en termins kvällskurs i franska förvandlades jag till frankofil. Alltså bestämde vi oss för Guadeloupe när jag för en gångs skull tog med min man på en resa. Guadeloupe är en fransk koloni, eller ett departement numera. De som bor där är franska medborgare och alltså även med i EU. Många reser till Frankrike (”metropolen” som de säger) för att jobba eller plugga. På flyget hem var en patient på bår med för att få sjukhusvård i Paris.

Guadeloupe är lite dyrt (liksom de flesta öar i Karibien) så vi körde en budgetvariant och hyrde en liten lägenhet via Airbnb. Vi hamnade hos Nicole och Bernard som bodde halvvägs på landet utanför Petit Bourg, en liten stad bortom turiststråket.

Att bo så har för- och nackdelar. Hade vi inte bott där hade vi varken fått käka kyckling på det lokala haket i Grand Savane eller lyssna på en äldre herre i hawaiiskjorta som sjöng chansons till förinspelat komp på Le Misty i Fougère. Men vi hade å andra sidan inte behövt åka bil för att komma till en strand eller lite större krogutbud.

Sista delen av resan bodde vi på turistorten Saint-François där vi hade nära till det mesta, inklusive en ”hemlig” strand som en gång hört till ett nu rivet hotell.

Däremellan var vi på grannön Dominica, en vacker men fattig ö som tyvärr drabbades hårt av en orkan nu i höstas.

Mitt reportage om Guadeloupe ligger ute nu på Expressen.se.

Läs mer om Guadeloupe och hitta länk till ytterligare en artikel här.

Share

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.