Hit reser du med gott samvete

Mauritius Ile aux Cerfs

Mauritius är ett av världens tio mest etiska utvecklingsländer att resa till enligt Ethical Traveler. Här solar man med gott samvete.

Trött på att flera av våra populäraste semesterländer är eller utvecklas mot diktaturer? När Erdogan stryper oppositionella medier och fixar nyval tills rätt parti vinner i Turkiet, Thailand styrs av en militärdiktatur sedan över ett år och Dubai seglar upp som ett av vinterns populäraste resmål kan det kännas lite jobbigt att välja resmål.

Jag är inte emot att resa till diktaturer. Jag tror att det i grunden är bra att människor möts över alla tänkbara nationella, kulturella och religiösa gränser. Men om man väljer att resa till en diktatur, eller ett land som ser ut att vara på väg dit, bör man vara medveten om det och planera sin resa därefter. (Grundtips: bo och ät på lokalt ägda hotell och restauranger så gynnar du lokalbefolkningen i stället för regimen.)

Eller välj ett annat resmål. Här är några tips för dig som vill resa till en demokrati men ändå komma lite längre bort än till Kanarieöarna:

Kap Verde Sal

Kap Verde.

Kap Verde. Hamnar alltid högt upp i demokrati- och frihetsrankningar. Hyfsat låg korruption enligt Transparency International och utvalt som ett av världens tio mest etiska resmål av Ethical traveler. Jag har varit i Kap Verde flera gånger. Länkar till några av mina reportage finns här.

Mauritius. Liksom Kap Verde ett afrikanskt örike med fungerande demokrati och låg korruption. Också med på Ethical Travelers lista. Hitta länkar till reportage från min resa till Mauritius här.

Karibien. De flesta öarna i Karibien är demokratiska. Undantag är Kuba och Haiti. Hitta länkar till mina reportage från flera karibiska öar här.

Costa Rica, Indien, Botswana, Sydafrika, Chile, Brasilien, Panama, Namibia och Senegal är några andra länder som får bra betyg av Transparency International, Freedom House och i The Economists demokratiindex.

 

Share

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. 26 december, 2015

    […] Om man ändå reser till en diktatur kan man göra det på ett bra sätt. Läs några tips mitt förra inlägg om att resa med gott samvete. […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.