Låt eleverna välja när de vill vara lediga

Berlin

Berlin är en bra destination på höstlovet. Det finns gott om resor att välja bland. Eller fanns, nu är det lite sent att boka vart man än vill åka.

Höstlovet närmar sig och många vill ut och resa. Jag kollade vad det kostar att åka på semester då jämfört med andra veckor i oktober och november. Det är dyrare så klart, men att det skulle kunna kosta mer än tre gånger så mycket som en månad senare trodde inte ens jag. Resultatet publicerades i Expressen i lördags och ligger ute på Expressen.se nu.

Okej för att marknaden sätter priserna och det blir dyrare när många vill resa, men mer än 6 000 kronor dyrare för en vecka på Gran Canaria är i magstarkaste laget. Man förstår ju att familjer hellre väljer en annan semestervecka trots att barnen borde vara i skolan då.

Jag är inte för att barnen ska få ledigt för att åka på semester. Okej för någon enstaka resa under skolåren, men som lärare skulle jag bli galen om eleverna uteblev från lektionerna gång på gång för att resa till Kanarieöarna eller Thailand.

Varför inte införa flexibelt höstlov i stället? Låt ungarna välja vilken av två eller tre veckor på hösten de vill vara lediga. De som är kvar i skolan får då jobba i mindre grupper de veckorna och kanske få chansen att ta igen sådant de missat. Och priserna borde bli lite lägre när inte alla skolor i hela Sverige har stängt just vecka 44.

Priserna under höstlovet och resten av hösten finns som sagt på Expressen.se. Missa inte tipset om du ändå vill resa just under lovet: Berlin! Dit går många flyg och det håller nere priserna. När jag kollade kostade en paketresa från Köpenhamn bara 200 kronor mer på höstlovet än veckan efter.

Här är en artikel från när jag var i Berlin just på höstlovet för två år sedan, publicerad i Expressen förra året.

Share

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.