Kulinarisk promenad i Malaga

Malaga-4874

Malagas marknad Atarazanas har massor av frukt och grönt. Billigt är det också. En euro för ett kilo jordgubbar vid mitt besök. Och de var lika goda som svenska!

MALAGA, SPANIEN. Jag gör faktiskt mer än att äta när jag är på reportageresa, men man kan knappast tro det om man läser mina två senast publicerade reportage. Först var det Århus med idel krogbesök (läs mer om det här) och sedan Malaga.

Där gick jag på en guidad tur med Spain Food Sherpas genom stans marknad och små delikatessbutiker. Tanken är att visa var man kan köpa lokala matvaror i små familjeägda butiker (ultramarinos) eller stånd på marknaden.

Vår guide Simone berättade att de kallar sig just sherpas för att de hjälper till att bära allt som inhandlas under turen. Men det blev inte så mycket. Vi hann helt enkelt inte med när vi besökte alla stånden i marknaden Atarazanas och de små butikerna runt omkring. Jag fick sticka tillbaka efteråt och köpa lite skinka, ost och oliver.

Malaga-4900Malaga har tröttnat på att de flesta som landar på flygplatsen drar vidare direkt till Costa del Sol. Därför har man satsat på att bygga flera nya museer (som det nya Pop Up Pompidou) och även på mat. Många restauranger skyltar med dekalen Sabor a Málaga för att visa att de använder lokala råvaror. Säkert rätt tänkt eftersom just maten är det många minns efter en resa och alltfler faktiskt reser just för att få nya kulinariska upplevelser.

Museer har samma dragningskraft så nu hoppas man i Malaga på att få samma effekt av sin Centre Pompidou-filial som Bilbao har haft av sitt Guggenheimmuseum. Det har jag skrivit om i Svenska Dagbladet men den artikeln finns inte på internet.

Förutom marknaden hann vi med flera små butiker som sålde delikatesser från Andalusien. Vi avslutade med lunch på La Recova Artesanías som är en kombinerad restaurang och prylbutik. Sedan blev det middag på nyskapande krogen La Cosmopolita och dagen därpå mer traditionella tapas på bar efter bar i stort sett oavbrutet från lunch till middag. Det är lätt att äta för mycket på reportageresa…

Hitta länken till reportaget om Malaga och fler artiklar från Spanien här.

Share

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.