Lyxlirare och fotbollsfans i Bodrum

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuddmys i Bitez på Bodrumhalvön.

BODRUM, TURKIET. Jag och fotografen Ylwa Yngvesson besökte Bodrum i höstas. Vi reste runt till de flesta badorterna på halvön. Bodrum är känt som ett lite lyxigare resmål i Turkiet dit både turkiska och internationella kändisar reser, särskilt till lilla Türkbükü. Ylwa och jag bodde där några nätter och blev lite förvånade över att just den byn är en sådan kändismagnet. Inga stränder att tala om, bara träterrasser med solstolar. Kanske är det läget i en bukt där lyxyachterna kan ankra som gjort byn till vad den är.

Gillar man lite mer folkliga resmål är det Turgutreis man ska ta sig till. Där är det engelsk fotboll och yorkshirepudding som gäller på krogarna. Men min favoritstrand på Bodrumhalvön är Bitez där man kan slappa på stora kuddar i färgsprakande blommiga tyger på Okaliptüs Beachbar.

Helst bor jag i Bodrum stad. Dit åker folk för att festa på jättelika diskot Halikarnas. Men vi föredrog den desto mindre baren Mavi strax bredvid, där den lokala sångerskan Burcu Gökalp sjöng Lisa Ekdahls ”Vem vet, inte du” på svenska för oss när hon gissade att vi kom från Sverige.

Jag besökte också Mausollos mausoleum, ett av de sju antika underverken. Jag var ensam där med en katt och några vakter. Inte så konstigt kanske, det enda som återstår av graven är en massa rasade kolonner som ligger huller om buller.

Den senaste av mina reportage från Bodrumresan publicerades i Expressen i lördags, 27 juni. Hitta länk till det och flera andra av mina artiklar från Turkiet här.

Share

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.