Fikastopp i Istrien

Trångt men trivsamt i Moscenicka Draga.

Trångt men trivsamt i Moscenicka Draga.

ISTRIEN, KROATIEN. Nu ligger mitt och fotograf Ylwa Yngvessons reportage från vår rundresa i Istrien i Kroatien uppe på Allt om Resors webbsida. Där berättar jag om tryffeljakt, en vingård, Porec, Pula och Hum, som påstås vara världens minsta stad.

Gruvvagnen i Rasa har vissa likheter med kyrkan i bakgrunden.

Gruvvagnen i Rasa har vissa likheter med kyrkan i bakgrunden.

Men allt får inte plats i ett reportage. Inte Rasa till exempel. När vi körde från Pula till Opatija bestämde vi oss för att stanna klockan elva var vi än råkade befinna oss, för att dricka elvakaffe. Så vi svängde in i den lilla byn Rasa och tog en kopp kaffe på fiket Kavana Rasa.

Rasa visade sig vara en gruvby med både gruvvagn och bergsborr som utsmyckning på torget. Och kyrkan hade formen av en gruvvagn upp-och-ner. Arkitekturen var fyrkantigt brutal och lite research avslöjar att staden grundades på 1930-talet när Istrien tillhörde det då fascistiska Italien. Kaffet på torget var bra i alla fall och på uteserveringen satt byborna och skvallrade.

Innan vi var framme i Opatija hann vi också med ett stopp i Moscenicka Draga. Det var knökfullt på stranden men ändå trivsamt. Jag skrev en artikel om Moscenicka Draga, men den finns tyvärr inte på nätet. Stanna i alla fall om ni passerar på denna opretentiösa lilla stenstrand en och en halv mil söder om Opatija!

Hitta länkar till Istrienreportaget och några andra av mina artiklar om att resa till Kroatien här.

 

Share

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.